Udviklingen i markedet for køb og salg af SMV'er

Danmark har set en bemærkelsesværdig udvikling i salget af små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i løbet af de seneste årtier. Helt fra årtusindeskiftet og frem til og med 2023 har markedet for virksomhedsoverdragelser været præget af skiftende tendenser og interessante dynamikker. Der er intet der tyder på, at den interessante udvikling stopper i 2024.

I denne artikel samler vi kort op på udviklingen i 2023 og sætter ord på forventningerne til udviklingen i 2024.

AKTIVITETEN I 2023 LAVERE END I 2022 - MEN STADIG ET HØJT AKTIVITETSNIVEAU

I 2023 er der registreret 432 transaktioner hvor et dansk selskab har skiftet hænder. Det er et fald på 14% i forhold til 2022 - men på niveau med aktiviteten i 2021.

2022 var et absolut rekordår med meget høj aktivitet. Både 2021 og 2023 resulterede også i høj aktivitet - markant højere end i årrækken frem mod 2021 - men ikke helt på højde med 2022.

HVILKE BRANCHER ER I FOKUS

De seneste mange års stigende interesse inden for teknologi og bæredygtighed kan også se i tallene. Teknologiske SMV'er, især inden for softwareudvikling og IT-konsulentvirksomheder, har fyldt rigtig meget i salgsstatistikkerne de senere år. Derfor ses også netop her - indenfor handel med teknologi-virksomheder - et markant fald i aktiviteten mellem 2022 og 2023.

Herudover er Industrivirksomheder, Servicevirksomheder og virksomheder indenfor Sundhedssektoren blandt de mest handlede de senere år. Samtidig har virksomheder med fokus på bæredygtighed og grøn teknologi også draget fordel af en stigende bevidsthed om miljømæssige spørgsmål.

“Er der brancher hvor der ikke sælges virksomheder?” - her er det korte svar et nej. Men der er brancher hvor udfordringen med at finde en køber og gennemføre en tilfredsstillende transaktion er meget vanskelig. Eksempler herpå er håndværksvirksomheder og detailhandel. Her kan det være en markant bedre økonomisk beslutning for Sælger, at beholde virksomheden i en kort årrække.

Vigtigt er det at huske på, at ikke to virksomheder er ens. Det er udviklingen og potentialet i den enkelte virksomhed - helt uagtet branche - der er afgørende for salgbarheden.

HVEM ER KØBERNE - OG HVOR KOMMER DE FRA

Interessant nok er det ikke kun industrielle købere, der viser interesse for SMV'er. Finansielle investorer har de senere år markeret deres tilstedeværelse på markedet og har været ivrige efter at investere i SMV'er med vækstpotentiale. Samtidig ser vi stadig en stigning i udenlandske industrielle aktører, der ser Danmark som et attraktivt marked for at udvide deres forretningsaktiviteter.

Omkring 70% af SMV’erne bliver solgt til industrielle/strategiske købere - mens de resterende 30% bliver solgt til finansielle købere. Samlet set sælges lige under halvdelen af de handlede danske SMV’er til udenlandske købere (eller købere med udenlandske ejere).

Frygt ikke for ovenstående… Danskejede virksomheders opkøb i udlandet opvejer til fulde udviklingen - vores stærke fundament af SMV’er er altså ikke ved at blive spist af det store udland. Og “det store udland” er iøvrigt stadig primært Europa (85%) hvor de nordiske naboer står for langt den største aktivitet.

FORVENTNINGERNE TIL UDVIKLINGEN I 2024

Forventningerne til 2024 er helt generelt positive og afspejler den fortsatte interesse for opkøb af danske SMV'er.

Det lader til at tågerne er lettet en lille smule og at de fleste krystalkugler står lidt klarere end i starten af 2023. Dette på trods af den fortsatte geopolitiske uro, krigen om Ukraine, det kommende gyser-præsidentvalg i USA etc. Usikkerhederne står stadig i kø - men det lader til, at det er blevet den nye virkelighed som både Købere og Sælger agerer og opererer i.

Antallet af annoncerede gennemførte transaktioner har været overvældende i januar måned 2024. Nogle af disse er selvsagt eksekveret i slutningen af 2023 - men fornemmelsen er, at M&A rådgiverne generelt har rigtig travlt her i starten af 2024.

Samlet set er udviklingen i salget af SMV'er i Danmark præget af dynamik, diversitet og en stærk international dimension. Det kommende år tegner sig som en fortsættelse af denne spændende rejse, hvor SMV'erne forbliver nøglespillere i dansk økonomi.